A konyha helye

Hol legyen a konyha? Nagyon fogós kérdés, mert több érvényes szempont van a konyha elhelyezésére és mindegyik más-más helyet jelöl ki a lakáson belül.

A konyha az a hely, ahol naponta többször megfordulunk. Itt készítjük elő az ételt, esetleg itt esszük meg, sőt akár vendégek fogadására is alkalmasnak kell lennie. Itt, vagy a közvetlen közelében tároljuk az élelmiszert, innivalót, amit be kell szállítanunk erre a helyre. Ha a kerti (erkély is szóba jöhet) sütés-főzés hívei vagyunk, ezt az igényünket is ki kell szolgálnia. 

Először is azt fontos eldönteni, hogy mennyire legyen szem előtt a konyha. Ha home office-unk van, akkor itt fogadunk ügyfeleket (tervezzük azt, hogy belátható időn belül ügyfeleket fogadunk)? Ha így van, érdemes két bejáratot tervezni: egy főbejáratot a vendégek, ügyfelek részére és egy hátsó bejáratot a konyhai áruszállítás megkönnyítésére. A konyhát zárjuk el az ügyfelek által is látogatható tértől. Se az illatok, se a látvány ne zavarja az ügyfélfogadást. 

Iroda a bejárat mellett
(forrás.)

Természetesen, kivétel ha lakáskonyhát üzemeltetünk, illetve olyan tevékenységünk van, amivel együtt jár a vendéglátás (üzleti értelemben. Pl. panzió, irodalmi szalon, stb.)

Ügyféltér 
(Kraicz lakásétterem)

Home office
(Kraicz lakásétterem)

Ha nem fogunk otthonról dolgozni és nem lesznek ügyfeleink, a kérdés marad. Tegyük fel magunknak, mi mit szeretnénk először látni, mikor hazaérkezünk? A kamrát, ahová lepakolhatjuk nehéz terheinket? A nappalit, a családunkkal? A konyha ezek között van? 

Ha a konyha, kamra az elsők közt van, akkor a bejárat közelében a helye! Ott, ahol mi szoktunk bejárni! 

A főbejárat nyílik a konyhába.
(Forrás)

A hátsó bejárat nyílik a konyhába 
(forrás.)

Garázsból a konyhába. Jól látszik az átmeneti helyiség: a "sáros" szoba, 
és betekinthetünk a nappaliba is.
(Forrás.)

Egy kéthálószobás lakás. Itt a hátsó bejárat egyezik a garázsbejárattal.
Van egy harmadlagos kijárat a garázsból.
(Forrás.)

Ha a sokadik, netán egyáltalán nem akarjuk látni, akkor semmiképpen sem szabad a közelébe tervezni! (Erre a kérdésre vissza fogok térni még a későbbiekben is.)

A bejárattól a nappaliba lépünk.
Tükrös harmónika-ajtók választják el az előteret és az étkezőt is.
(Forrás.)

Nincs itt semmi látnivaló, kérem! Esetleg a szőnyeg és a virág.
(Forrás.)

Nappali, háttérben iroda és egy szekrény

Nappali, étkező, konyha - kinyitottuk az ajtókat.
Az ajtók becsúsztathatóak a bútor és a bútorfal közé.
(Forrás. Tervező: http://www.designspacelondon.com/)
https://www.granddesignsmagazine.com/home-improvements/667-invisible-kitchen-design-ideas?utm_medium=email&utm_term=&utm_content=READ+MORE&utm_source=Grand+Designs+Magazine&utm_campaign=Why+%27invisible+kitchens%27+are+the+design-trend+of+the+future

Megjegyzések