A konyhai eszközök helyigénye

Gordon Ramsey szerint a kötelező konyhai felszerelések a következőek: egy nem tapadós főzőedény, egy lábas, egy fedővel rendelkező szeletsütő, egy csontozó kés, egy zöldséghámozó kés (avagy un. kiskés), egy recés kenyérvágó kés, egy fenővas (késélező), egy vágódeszka, egy microplane, finom reszelő, egy pirítós készítő, egy szűrő, egy konyhai olló, alufólia, folpak, sütőpapír, nagyszemű só. Ha mindezt összeállítjuk, garantáltan befér egy 40 cm széles, 60 cm mély konyhai alsószekrénybe. Vagy egy dobozba. 

Kell még egy rezsó, egy sütő (grillező), áram, valamint egy mosogató. Elég egy keskeny is. Szóval A pénzügyi keret posztomban látható legkisebb konyhában is elegendő hely áll rendelkezésre a minimális felszerelésekhez.

Persze az ő konyhája így néz ki:

Gordon Ramsay a londoni családi konyhájában.
(A fotó a google-pinterest keresztben kering.)
Úgy néz ki, nem mentes a gyűjtőszenvedélytől.
Az előtérben nyilvánvalóan el kell férnie a stábnak,
 hiszen ebben a konyhában vették fel több műsorát is.

De talán Ramsey-nek nem véletlenül ekkora a konyhája. Persze, lehetséges, hogy nekünk teljesen felesleges 2 mosogatógép (én ennyit számoltam.)

Nézzük tehát. 

És innentől borzasztó közhelyes ÉS listaszerű lesz a cikkem: minden az attól függ, hogy a "mit szeretnél?" és a "hogyan élsz?" kérdésekre mit válaszolsz. Nagyon őszintének kell lenni. Ha rumlis vagy, vagy pedáns, ha kézzel szeretsz mindent csinálni, vagy hozzá sem érnél, ha kizárólag ételfutárral szállíttatsz, vagy sertészsírban sütsz mindent: az epertől a kobei marháig.

Szóval:

Az edények helyigénye változó. Egy egyetlen tojás elkészítésére alkalmas serpenyő körülbelül 10 centi átmérőjű, a nyelével együtt sincs 30, ugyanez érvényes a 2 decis gyorsforraló lábasokra (a nevük nem véletlen!) Azonban ilyesmire csak kevés embernek van szüksége (vagy egyedül élő fiatal nő, vagy otthon főző gurmé), a többség 28 centiméter nagyságú edényekig tart otthon mindenféle holmit. Aki nagy mennyiségben főz, annak ennél nagyobb edényekre is szüksége van, a 28 centis lábas maximum 5-6 főt képes kiszolgálni. Mikor megtervezzük a konyhát, ezt nagyon fontos észben tartani, mert a szekrények mérete meghatározza, mit lehet berakni. Egy 40-45 centis lábas a szokásos kiosztású szekrényekbe nem fér be, illetve nagy kihasználatlan terek alakulnak ki. Ha nem használjuk gyakran, érdemes másik tárolóhelyen tartani ezeket, esetleg együtt a vele együtt használható kiegészítőkkel együtt. Ha gyakran használjuk, akkor a szekrény belső tagolása segít a jobb helykihasználásban; például függőleges tagolóval tárolhatjuk mellettük a tepsiket, nagy vágódeszkákat, nagy tálcákat, kisebb nyújtódeszkát. Nyilvánvaló: ezek helyigénye sokkal nagyobb lesz, mint a Ramsey-féle listáé.

A főzés eszközei: kések, kanalak, spatulák, habverők, stb. stb. Sokan tárolják ezeket a holmikat a konyhapulton. Szerintem, nagyon rendezetlen tőle, ráadásul a ritkábban használt eszközök gyorsan elkoszolódnak. Nem kellemes mosogatással indítani minden egyes akciót a konyhában. Nekem az a tapasztalatom, hogy sátoros ünnepkor mindent használok. (Ezért sem selejtezem le a készletemet, de ellenkező esetben ajánlatos; főleg ha a konyhai eszközök helyigénye túlzó méreteket ölt a lakáshoz és a családunkhoz képest!)

Mechanikus tekerős eszközök: passzírozók, tekerős kézi habverők, diódaráló, mákdaráló, húsdaráló. Ajánlatos a dobozukat megőrizni, vagy egy alkalmas méretűt beszerezni. Külön érdemes tárolni ezeket.

A főzés után tálalunk is. Tányérok, mindenféle kínáló edények, evőeszközök mindazon tárgyak, amik nélkülözhetetlenek ehhez. Az szerintem egyéni ízlés kérdése, hogy valaki készletet, vagy egyedi darabokat, párosokat használ. Az is, ha valaki tartja a hagyományokat és van "hordó", illetve "ünnepi" készlete. Ha gyűjteményünk van, amit szeretnénk megmutatni, annak a helyigényéről is gondoskodnunk kell.  Poharakat, bögréket, tálkákat a legtöbben hajlamosak vagyunk végtelen mennyiségben felvásárolni, hasznos a mértéktartás!

A főzés, étkezés után megtisztítjuk a dolgainkat, ennek helye a mosogató. Több típusa is létezik: egy, két-, több medencés. Kapcsolódó tárgyaink a vegyszerek és azok az anyagok, amivel letisztítjuk a dolgainkat: mosogatóruhák, mosogatószivacsok, törlőkendők. 

Ha előre főzünk, elvitelre, vagy későbbi hasznosításra, szükségünk lesz mindenféle erre alkalmas edényre. A fagyasztás,  tartósítás edényeinek helyigénye nagyon nagy, körültekintően vásároljunk: mi fér be a fagyasztóba, mi fér be a konyhaszekrénybe, a spájzba, a pincébe, a padlásra, a garázsba... Ne essünk túlzásokba! A fagyasztóhoz való edények jó ha bírják a sütőbe rakást, illetve a mikrohullámú sütő használatot! Nekem elfoglalnak egy 80 cm széles standard konyhai alsószekrényt a fagyasztós és elvivős edények, a befőttes üvegeket a spájzban tartom - ami nem fér el, elajándékozom. A befőzött élelmiszert is; így is van 2009-es lekvárom...

A konyhai technológia fejlődésével nem csak mechanikus eszközeink és vegyszereink vannak, de nagyon sok áramot, gázt, vizet alkalmazó további műszaki cikkeink is. A leggyakoribb a tűzhely. A keskeny tűzhelyek 40-45 centi szélesek, 60 cm mélységre van szükségük, de akadnak keskeny főzőlapok, melyek szélessége 30 cm, magasságuk 80-85 cm. Kicsit alacsonyabb, mint a 85 cm magas konyhapult (ez a standard magasság!), mert a lábas tetejénél dolgozunk és ekkor tudunk kényelmes kartartással kevergetni. A sütők közül a legkeskenyebbek a grillezők. Ezek is a 30 cm széles helyigényű eszközöktől sorolhatóak be. Az átlagos sütő 50-60 cm helyigényű (a számukra kialakított bútorok 600 mm-esek.) Természetesen sokkal nagyobb méretűek is előfordulnak (ahogy az az első képen is látható.)

Valamint 

  • Hűtő. A szélessége az egyajtós hűtőknek 60 cm, a mélysége 60 cm, ám ekkor nem lehet a többi bútorra rányitni! A duplaajtósok általában 90 cm szélesek. Teljesen nyitva 2 méternyi helyre van szükségük (vastagok.) Ezek nagyjából 75 cm mélyek: ezeket szekrény mellett is ki lehet nyitni! Ez elég fontos, mert ha nagyobb edényt (pl egy tepsi sütemény) szeretnénk berakni, akkor ahhoz teljesen ki kell nyitnunk a hűtőajtót, hogy megtehessük. A polcok kiszedése, a fiókok használata is tortúra, ha nem lehet az ajtót kitárni.
  • Mosogatógép. 3 alap fajta van: 4 terítékes, 8-9 terítékes, 12 terítékes. Előbbi 42-55*45*42-60 centi, akár pultra is telepíthető, a középső 40*85*60, utóbbi 60*85*60 centis. (Szélesség*magasság*mélység.)
  • Mikrohullámú sütő. 50*40*40 a helyigénye, a beépíthetőek 60-as szekrényszélességbe építhetőek be, akárcsak a beépíthető sütő, mosogatógép (ebből van 40-es is.) 
  • Kávéfőző. Alapvetően a szélességük rendkívül változatos, de 40 cm magasak és egy 40 cm mély pultra általában beférnek. A beépíthetőek itt is 60 cm szélesek. Ha van kávédarálónk, annak és a kávéfőzőnek biztosan kell ekkora hely. 
  • Vízforraló, víztisztítókancsó, teáskanna. Nagyjából 10-15-20 cm átmérővel kell számolnunk (oválisnál 20.) 
  • Kenyérpirító: 40*10, vagy 30*20. 
  • Aprító, narancsfacsaró. 10-15 cm átmérő, 20 cm magas.
  • Mixerek. ezek magas tárgyak, 50-60 centi magasak is lehetnek, de a legtöbbet szét lehet 40 centinél kisebb darabokra szedni, ám ekkor nyilvánvalóan szélesebb helyet foglalnak. Ha több tálunk, sok kiegészítőnk van, azoknak is kell hely; gyakran nagyobb, mint magának a gépnek.
  • Robotgépek. A kézi mixerek akár egy fiókbban is elférnek, de a tálas mixereknek sokkal nagyobb hely kell: 40*40*40 centis dobozzal számolhatunk, de van ennél kisebb is, nagyobb is.
  • Szódagép. A mixerek párja: 50-60 centi magas, 10-20 cm átmérő, de a palackokat is tárolnunk kell!
  • Aszaló, látványgépek (csokiszökőkút, ilyesmi), fritőz, fagylaltgép. 40*40, 50*50, használatkor felettük is kell hely. A fagylaltgépek közt van olyan, amit a fagyasztóban le kell hűtenünk a használat előtt.
  • Raklette, asztali grill 60-70 cm szélesek, 35 cm mélyek és 15-20 cm magasak. 
  • Kiegészítő elemek a robotgépekhez, fondü. Ezek kicsit nagyobb átmérőjűek az aprítóknál, de nagyjából egyforma magasak. 20-30 cm átmérő és 20-30 centi magasság jellemző.
  • Média eszközök. Nálunk a konyhában talált helyett a router, a média tároló is. Van magnó, és tv is (igaz amerikai konyha.)
Ezek a paraméterek csak tájékoztató jellegűek, a valódiakat minden használati utasításban megtaláljuk. Ha már tervezéskor ismert a gép, akkor pontosan illeszthetőek a berendezések. Ha csak tervezzük, hogy vásárolunk, mindenképpen tervezzünk nekik helyet. 

Összegezve: a konyhába megvehető eszközök száma mérhetetlenül nagy, a hely a konyhában azonban nem. Vessük ezt a kettőt össze, próbáljunk mértéket tartani, mert egy 1,7*1,4 m2 területű konyhába nem tudunk berakni egy side-by-side hűtőszekrényt a mosogató, a mosogatógép és a tűzhely mellé! (Talán cipőkanállal, de kinyitni már nem fogjuk tudni...) Magához a főzéshez azonban kevés eszközzel is nekiláthatunk.  

Magához a főzéshez azonban kevés eszközzel is nekiláthatunk. 

Felhasznált irodalom:

https://www.masterclass.com/articles/gordon-ramsays-list-of-essential-kitchen-tools#gordon-ramsays-kitchen-essentials

Megjegyzések