A pénzügyi keret

 A konyha berendezése esetén a rendkívül alacsony, innen-onnan összevadászott árú eszközöktől a high-tech okoskonyhák csillagos áráig rendkívül változatos példákkal lehet találkozni. Egy rövid betekintést szeretnék nyújtani a lehetőségekről.

1. eset: használt konyhabútor, tűzhely, mosogató.

Sokszor ingyen elvihető bútorokat is találhatunk. Ilyenkor a tisztítás és a felújítás költsége az, amivel számolnunk kell. Ecet, szóda, szalmiákszesz. Festőeszközök: vastagabb és vékonyabb ecsetek, csiszolópapír, alátét (papír, fólia), maszkolószalag. Szóba jöhet festékmaráshoz való vegyszer is. Valamint a faanyag-, és fal javításához szükséges eszközök, anyagok, festék, tapéta, fólia, sablon. 

Érdemes valódi fa, vagy furnérozott konyhabútort választani. Ezeket nagyon szépen fel lehet újítani. A tűzhelyet gázkészülékszerelővel át kell vizsgáltatni. Mosogatóból az inox könnyebben felújítható, mint a zománc. 

Ahogy a képen látszik, kiegészíthetjük polcokkal a felső elemet,
arra érdemes figyelni, hogy a kiosztása egyezzen az eredeti polc kiosztásával.
(Forrás)

Ha gáztervet is csináltatnunk kell, akkor a teljes ára körülbelül 150-200 ezer Ft lesz az ingyenbútorokkal összeállított konyhánknak, amiből 70-80 ezer Ft a terveztetés és a gázkészülék átnézésének ára, 50-70 ezer a vízszerelés (anyaggal együtt) és minden egyszínűre van festve, saját kezűleg, a legolcsóbb anyagokat, eszközöket felhasználva. 

2. eset: olcsó elemes konyhabútor

Ha nem ingyenesen, nagyon olcsón szeretnénk használt bútort összeguberálni, választhatunk rendkívül egyszerű, elemekből összeállított konyhabútort is. A beruházás összegét legalább 100 ezer Ft-tal meg kell emelnünk ebben az esetben. Ez egy 1 méteres konyha ára! Cserében ehhez nincs szükség gázszerelésre, így az összes költség 180-200 ezer Ft lesz - de csak egészen kicsi konyha esetén!

Ikea Sunnersta
(Forrás.)

3. eset: 3-4 méteres pulttal rendelkező, nem luxus konyha

Ha a fenti megoldások nem megfelelőek a számunkra, akkor bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A burkolatok körülbelül 1.000 Ft/nm áron kezdődnek, a határ a csillagos ég. A bútor 500-1.000 eFt akár csináltatjuk, akár elemekből állítjuk össze. A konyha összköltsége 1-2 millió Ft, attól függően, milyen tűzhelyet, sütőt, mikrohullámú sütőt szagelszívót, mosogatót, mosogatógépet és hűtőt használunk. Ebbe az összegbe ügyes tervezéssel már beférnek a beépített konyhaeszközök és néhány bonyolultabb konyhai vasalat. 

U alakú konyha - maximális helykihasználás!
(Forrás)

Párizsi sikk két főre!
(Forrás.)

Még egy kis párizsi sikk!
(forrás)

4. eset a luxus konyha.

A magas műszaki tartalom, a drága, minőségi anyagok használata, a konyhaméret megnövekedése jelentősen megnöveli a konyha árát. 
  • Hűtő:                                                          1,6 mFt (Forrás.)
  • Főzőlap:                                                     1,3 mFt (Forrás.)
  • Sütő:                                                           2,6 mFt (Forrás.)
  • Mikrohullámú sütő:                                   0,5 mFt (Forrás.)
  • Gőzpároló:                                                 0,7 mFt (Forrás.)
  • Edénymelegítő:                                          0,4 mFt (Forrás.)
  • Vákuumozó fiók:                                         0,9 mFt (Forrás.)
  • Kávéfőző:                                                  1,4 mFt (Forrás.)
  • Mosogatógép:                                            1,0 mFt (Forrás.)
        Összesen:                                                   10,4 mFt 

A burkolatok ára az 50-100 eFt/nm is elérheti, ami egy nagyméretű 5-6*10 méteres nagy konyhánál a konyha berendezések árának megfelelő összeget tesz ki és a szakipari munkák is ennek megfelelően alakulnak. A bútor árában az alapanyag hasonló árfekvésben mozog, ám ez jelentősen drágulhat a különleges vasalatok alkalmazása miatt. Egy 50-60 négyzetméteres luxuskonyha ára önmagában kerülhet a ház árába! 

Bemutatótermi konyha
(Forrás)

Jennifer Anniston Californiai otthonában.
Pizzakemencével és borhűtő kamrával.
Stephen Shadley belsőépítész munkája.
(Forrás.)

Végszó

A konyhai berendezés pénzügyi kerete tárgyalásakor nagyon fontos felhívni a figyelmet a költségvetés fontosságára. Mivel egy egészen kicsi változtatás is jelentősen megdrágíthatja a beruházást, nagyon fontos azt a költségvetés tükrében elvégezni!
Ezt meg lehet előzni azzal, hogy a kérdésekre a legjobb tudásunk szerint, nagyon részletesen válaszolva tervezzük meg a konyhát, kiküszöbölve azt, hogy hirtelen felbukkanó ötletektől vezérelve folyamatosan variáljunk a terveinken. Mindenhez kérjünk időben ajánlatot! Mind az anyagokról, mind a kivitelezőktől mesterektől! Foglaljuk szerződésbe a kiválasztott ajánlatokat, ne felejtsük el a garanciális feltételeket sem! Érdemes azt megfontolni, hogy az alapok jók legyenek, mert azt nehezebb megváltoztatni, ha ki akarjuk cseréltetni (mert például meghibásodnak a használattól), mint a felépítmény! 
Az igényeink meghatározásakor, felmérésekor ne felejtsük el az időtávot. A jelen pillanat meddig fog tartani? Utána hogyan lesz? Lehet, hogy jobb egy ideiglenes megoldást keresni és többet áldozni a kivitelezésre később? (Az ideiglenes is pénzbe kerül!)
Ha nem örök idők plusz egy napig tervezzük megtartani a kastélyt, ne felejtkezzünk el sem a piacról, sem a közízlésről! Tapasztalatból mondhatom, meg fogja nehezíteni a dolgunk minden, a megszokottól eltérő megoldásunk! Ez akkor is megtörténik, ha tökéletesen működik és könnyebbé teheti bárki életét!
A tervezéskor nagyon fontos, hogy jól kalkuláljuk a beruházás időigényét. Ez leginkább saját kivitelezéskor úszhat el, de fontos akkor is, ha szakemberek, kivitelező dolgozik a házunkon, lakásunkon!
Azt is érdemes megfontolni, hogy kicsit alul tervezzünk: azaz kevesebbe kerüljön, mint amennyi pénzünk a rendelkezésre áll. Ez megfelelő biztonsági ráhagyást jelenthet olyankor, mikor valami váratlan költséggel kell megbirkózni. Ez lehet áremelés, egy új rendelet, szabály, elhárítandó környezeti hatás, új körülmény. 
Végül: a lakberendezőt még azelőtt kell felkérni, hogy a házépítés elkezdődik, a tervezési folyamat közben, hogy berendezhetetlen terek helyett jól használható, az igényeinknek megfelelő berendezés kerülhessen a lakásba, jól megtervezetten. Egy közepesen olcsó padlóburkolat árába kerül!

Megjegyzések