A konyha elrendezése: az alaprajz
A konyháknak számos elrendezési módja lehet. Szerencsére gyakran alkalmazzuk mindet, így könnyen csoportosíthatóak. Megkülönböztethetünk:
- lineáris, azaz egyenes;
- párhuzamos;
- L-alakú;
- U-alakú;
- G-alakú
Színkódok: szürke: alapanyag, készétel sárga: edények kék: mosogatás, tisztítás piros: főzés zöld: előkészítés Forrás |
Teljes értékű konyha esetében az egyes funkciókhoz körülbelül 30-120 cm szélességű területeket kell szánnunk, amit befolyásol az egyes konyhagépek mérete is. A sarkokon nem tudunk munkát végezni, azok ebben a tekintetben kevéssé számítanak, viszont az egyes munkaterületek több funkciót is elláthatnak: a mosogató és a tűzhely között kap helyet a megmosott, főzésre előkészített élelmiszer.
Forrás |
Mekkora területet igényelnek az egyes konyhák? Itt fontos megjegyezni: amennyiben nem akarunk egész nap a konyhában kutyagolni, óvakodjunk a hatalmas méretektől. Kivéve persze, ha több fős személyzet főz - bár nagyon nagy terület ebben az esetben sem kell! (Az ergonómiát nem feledve!)
Az egyenes konyha
Legalább 180 cm hosszú, 150 cm széles. Optimális esetben 3*2 m.
Ez a terület szélesebb, hiszen a konyhában étkezőasztal is van. Ilyenkor - természetesen - a szélességet a kényelmes étkezéshez megfelelően határozzuk meg (ökölszabály: az asztal szélessége + 2 méter.) Forrás |
Hol van itt a konyha? Forrás (a 3. lakás) |
Párhuzamos elrendezés
Minimális helyigénye: 240 cm * 240 cm. A berendezésekor feltétlenül figyeljünk arra, hogy könnyen csőszerűvé válhat! Érdemes a padlót kicsit sötétebbre hangolni, keresztben futó mintázatokkal, kiaknázni a tükröződő felületek adta lehetőségeket és a hátsó fal sötétre hangolásával is megakadályozhatjuk azt a hatást.
Forrás |
A nagyon érdekes árnyékhatások miatt a két oldalt más-más színűnek látjuk. Ez az optikai csalódás is segít abban, hogy ne csőként érzékeljük a konyhát. Forrás |
A padlóminta, a mozgalmas minták és a háttérben látható étkező eltereli a figyelmünket a csőről. Forrás. |
Klassz példa a fenntartható designra, rossz példa a párhuzamos konyhára. Forrás. |
Az L-alakú konyha
Minimális helyigénye: 200 cm * 260 cm.
Itt természetesen az étkezőrész helyigénye megnövelte a konyha alapterületét is! Forrás |
Az U-alakú konyha
Minimálisan: a szárak 200 cm, az alja 240 cm széles. (A munkafelületek 140, illetve 80 cm szélesek.)
Az U közepén egy konyhaszigettel. A könnyű használhatóság miatt ide is telepítettek egy csapot. Így nem kell több méternyit gyalogolni főzés közben. Ez a konyha jó példája annak, hogy a fenntartható építészetet és a jó designt össze lehet hangolni! Természetes anyagok, természetes, nem vakító megvilágítás, energiatakarékos szellőztetés. Forrás. |
Egy sziget helyigénye a rövidebbik oldala mellett 90-90 cm, a hosszabb oldalai mellett 120-120 cm.
Forrás |
Fentebb már szerepelt egy közeli a pultról. Egy egyszerű lineáris konyha. Forrás |
Rendhagyó esetek
Előfordul, hogy a teret és az igényeket nem lehet a tankönyvi modellek alapján összefűzni. Ilyenkor kreatívan alkalmazkodik az ember az adottságokhoz.
Z alakú konyha konyhaszigettel. A hűtőtől balra a főzőhely, jobbra a hideg ételek, italok tálalásának helye található. Forrás. |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése