A konyha elrendezése: az alaprajz

 A konyháknak számos elrendezési módja lehet. Szerencsére gyakran alkalmazzuk mindet, így könnyen csoportosíthatóak. Megkülönböztethetünk:

  • lineáris, azaz egyenes;
  • párhuzamos;
  • L-alakú;
  • U-alakú;
  • G-alakú
elrendezési módokat és mindegyikhez kapcsolódhat konyhasziget.

Színkódok:
szürke: alapanyag, készétel
sárga: edények
kék: mosogatás, tisztítás
piros: főzés
zöld: előkészítés
Forrás


Teljes értékű konyha esetében az egyes funkciókhoz körülbelül 30-120 cm szélességű területeket kell szánnunk, amit befolyásol az egyes konyhagépek mérete is. A sarkokon nem tudunk munkát végezni, azok ebben a tekintetben kevéssé számítanak, viszont az egyes munkaterületek több funkciót is elláthatnak: a mosogató és a tűzhely között kap helyet a megmosott, főzésre előkészített élelmiszer. 

Forrás

Mekkora területet igényelnek az egyes konyhák? Itt fontos megjegyezni: amennyiben nem akarunk egész nap a konyhában kutyagolni, óvakodjunk a hatalmas méretektől. Kivéve persze, ha több fős személyzet főz - bár nagyon nagy terület ebben az esetben sem kell! (Az ergonómiát nem feledve!)

Az egyenes konyha

Legalább 180 cm hosszú, 150 cm széles. Optimális esetben 3*2 m.

Ez a terület szélesebb, hiszen a konyhában étkezőasztal is van. Ilyenkor - 
természetesen - a szélességet a kényelmes étkezéshez megfelelően határozzuk meg
(ökölszabály: az asztal szélessége + 2 méter.)
Forrás

Hol van itt a konyha?
Forrás (a 3. lakás)

Párhuzamos elrendezés

Minimális helyigénye: 240 cm * 240 cm. A berendezésekor feltétlenül figyeljünk arra, hogy könnyen csőszerűvé válhat! Érdemes a padlót kicsit sötétebbre hangolni, keresztben futó mintázatokkal, kiaknázni a tükröződő felületek adta lehetőségeket és a hátsó fal sötétre hangolásával is megakadályozhatjuk azt a hatást.

Forrás
A nagyon érdekes árnyékhatások miatt a két oldalt más-más színűnek látjuk. 
Ez az optikai csalódás is segít abban, hogy ne csőként érzékeljük a konyhát.
Forrás
A padlóminta, a mozgalmas minták és a háttérben látható étkező
eltereli a figyelmünket a csőről.
Forrás.

Klassz példa a fenntartható designra,
rossz példa a párhuzamos konyhára.
Forrás.

Az L-alakú konyha

Minimális helyigénye: 200 cm * 260 cm. 

Itt természetesen az étkezőrész helyigénye megnövelte a konyha alapterületét is!
Forrás

Az U-alakú konyha

Minimálisan: a szárak 200 cm, az alja 240 cm széles. (A munkafelületek 140, illetve 80 cm szélesek.)

Az U közepén egy konyhaszigettel. A könnyű használhatóság
miatt ide is telepítettek egy csapot. Így nem kell több méternyit
gyalogolni főzés közben.
Ez a konyha jó példája annak, hogy a fenntartható építészetet
és a jó designt össze lehet hangolni! Természetes anyagok,
természetes, nem vakító megvilágítás, energiatakarékos 
szellőztetés.
Forrás.

A G-alakú konyha

Minimális térigénye: 280 cm * 340 cm. 


Forrás

Konyhák szigettel

Egy sziget helyigénye a rövidebbik oldala mellett 90-90 cm, a hosszabb oldalai mellett 120-120 cm. 


Forrás

Fentebb már szerepelt egy közeli a pultról.
Egy egyszerű lineáris konyha.
Forrás

Rendhagyó esetek

Előfordul, hogy a teret és az igényeket nem lehet a tankönyvi modellek alapján összefűzni. Ilyenkor kreatívan alkalmazkodik az ember az adottságokhoz. 

Z alakú konyha konyhaszigettel. A hűtőtől balra a főzőhely,
 jobbra a hideg ételek, italok tálalásának helye található.
Forrás.

Megjegyzések