A főzési szokások
A konyha merőben más olyan embereknél, akik soha nem főznek, és olyanoknál, akik viszont rendszeresen.
Aki nem főz, nem is akar a jövőben sem, annak a legszükségesebb felszereléseket ajánlom: kisebb hűtőgép, mikro, kétlapos indukciós tűzhely, grillsütő, valamint egy kis méretű mosogatógép. Aki szeret kávézni, annak egy beépíthető kávéfőző gépet. Az ergonómiai, elrendezési szabályokat is nagyon lazán elegendő követni, legyen mutatós a konyha, akár része a nappali térnek.
Az alábbi példákból látható, hogy nyaralókban, többgenerációs lakásokban, irodákban ez igen gyakori igény!
forrás |
forrás |
Csak kávézásra! Forrás |
Forrás |
Akik főznek általában két főcsoportra oszthatóak: a minden nap tűzhely mellé állóak és a néha tűzhely mellé állóak közé.
Azok, akik mindennap főznek, érdemes szeparálható, nagy konyhában gondolkodniuk: náluk gyakorlatilag étteremként működik a konyha. A szellőzés biztosítása nagyon fontos. A rend és tisztaság megtartása érdekében akár több mosogatógépet is érdemes üzemben tartaniuk. Az ergonómiai ajánlásokat érdemes megfontolni azzal, hogy érdemes tornáztatós konyhát üzemeltetni: legyen nyújtás, gerinctorna, picit több gyaloglás a munka közben.
Kompakt, ergonomikus (így lehet a tűzhely síkját alacsonyabbra tervezni!) Forrás |
Mini étkezővel Forrás |
Igazi boszorkánykonyha Forrás |
Szürke Bobdyn az Ikeából. Forrás |
A ritkán főzőknek is érdemes szeparálható konyhát használni, de ebben az esetben egy amerikai konyha sem jelent nagy megalkuvást, havi pár alkalommal elviselhető az ételszag. Ideális esetben van un. nyárikonyha. A ritkán főzők esetében az élelmiszer tárolás helyigénye is meghatározó: nagy méretű hűtők, fagyasztók, nagy spájz, pince szükséges ehhez az életmódhoz. A köztes időszakokban ugyanazzal az igénnyel kell számolniuk, mint a nemfőzőknek - leszámítva a hűtőt. A főzés helyszínét az ergonómia szempontok maximális figyelembe vételével célszerű megtervezni. Az életmód egyik velejárója az is, hogy nagy adagok készülnek el egyszerre, így az edényméretek is a megszokottnál nagyobbak, és mint tudjuk, ezek helyigénye is nagyobb!
Forrás |
Forrás |
Forrás |
Forrás |
Amennyiben nagycsaládra főzünk, akkor a főzés gyakorisága, a méretek megnőnek, ezért ebben az esetben egy lakókonyha létrehozása javasolt, eszköz és élelmiszer raktárral. Érdemes a munkafolyamatokat nagy konyhasziget köré tervezni - ebben a konyhában a munkamegosztás biztosan jelen lesz, ennek a feltételeit ki kell alakítani! Ebbe a konyhába az ipari felhasználású eszközöket célszerű betelepíteni: nagy lábasok, fazekak lesznek használatban, egy egyszerű 50 cm széles tűzhelyen nem lehet 10-20 adagot elkészíteni egy egyszerű vasárnapi ebédhez sem!
Ennek a konyhatípusnak van a leggazdagabb hagyománya a világon és a családok méretének csökkenésével ennek a gyakorisága csökkent le a leginkább!
Dupla konyhaszigettel. Sütő, konyhai csap és hűtő mindegyikben! Forrás |
Egy angol konyha. Forrás |
Egy másik angol konyha Forrás |
Mindezek a szokások idővel változhatnak. Mikor az ember elkezdi önálló életét és még a "hazait" kapja, addig nem főz, majd saját családot alapítunk, a gyerekeinket házias kosztra akarhatjuk szokatni (vagy nem), az unokáinkat nyaranta ellátjuk, a nagycsaládot mi etetjük, s végül életünk végén már minket látnak el, stb, stb, stb. Minden bizonnyal mindenkinek vannak elképzelései a jövőre vonatkozóan: az adott lakást, házat meddig szeretné lakni, milyen életet tervez, hány gyereket, mekkora családot. Mivel a konyha egy hatalmas beruházás, nagyon nagy költséggel, nem mindennapos esemény - több tíz évre tervezzük, érdemes a szokásainkon, terveinken elgondolkozni:
- Hogyan élek most?
- Milyen életet szeretnék élni 3, 5, 10, 20, 50 év múlva?
- A lakásomat erre az időszakra tervezem?
- Hol szeretnék váltani?
- Mikor tervezem a következő konyhafelújítást?
Megjegyzések
Megjegyzés küldése