Mire jó? A gőzpároló

A válasz pofonegyszerű és egyértelmű: párolásra.

Gőzpároláshoz több lehetőség is létezik:

  1. Párolóedényben. Ez egy lyukas betétes főzőedény. Van egy víztartály része, egy párolóbetét része és egy jól záró fedele. Van kisebb, nagyobb, és akár wokkal használható változata is.
  2. Elektromos pároló készülék. Ez egy több szintes hatalmas konyhai "kisgép". Előzőhöz képest előnye, hogy időzített párolást tesz lehetővé, hátránya az, hogy kevésbé hosszú életű: a benne alkalmazott műanyagok a hő hatására gyorsan vetemednek, törékennyé válnak és idővel a letört részek miatt használhatatlanok lesznek. Erre a problémára egyes cégek fémalkatrészekkel szerelt készülékeket kínálnak, melyek elveszítik azt az előnyt, hogy az ember láthatja a párolodó ételeket.
  3.  A beépíthető pároló. Időzíthető, több szintes. Az összes közül ebben lehet a legnagyobb mennyiséget elkészíteni, alkalmas befőzésre is. A konyha esztétikáját ez a készülék emeli a legjobban.

A párolással ízletes és egészséges fogásokat lehet elkészíteni. Nagyon hasznos pástétomok, húskészítmények elkészítéséhez. Jellemzően zöldségek, burgonya, illetve rizs elkészítésére alkalmazzák. A tapasztalataim szerint valamivel erőteljesebben kell fűszerezni a párolóban az ételeket, főleg, ha a párát ízesítjük! A rizst mindenképpen sózzuk meg, ne bízzunk abban, hogy a párolással majd belemegy valahogy.

A nedves dunszttal készíthető befőttek, savanyúságok, szörpök, ivólevek készítése pofonegyszerűvé válik a pároló alkalmazásával!

Egy párolóbetét, hogy ez a poszt se maradjon kép nélkül.
Forrás






Megjegyzések