Mire jó? A gőzpároló
A válasz pofonegyszerű és egyértelmű: párolásra.
Gőzpároláshoz több lehetőség is létezik:
- Párolóedényben. Ez egy lyukas betétes főzőedény. Van egy víztartály része, egy párolóbetét része és egy jól záró fedele. Van kisebb, nagyobb, és akár wokkal használható változata is.
- Elektromos pároló készülék. Ez egy több szintes hatalmas konyhai "kisgép". Előzőhöz képest előnye, hogy időzített párolást tesz lehetővé, hátránya az, hogy kevésbé hosszú életű: a benne alkalmazott műanyagok a hő hatására gyorsan vetemednek, törékennyé válnak és idővel a letört részek miatt használhatatlanok lesznek. Erre a problémára egyes cégek fémalkatrészekkel szerelt készülékeket kínálnak, melyek elveszítik azt az előnyt, hogy az ember láthatja a párolodó ételeket.
- A beépíthető pároló. Időzíthető, több szintes. Az összes közül ebben lehet a legnagyobb mennyiséget elkészíteni, alkalmas befőzésre is. A konyha esztétikáját ez a készülék emeli a legjobban.
A párolással ízletes és egészséges fogásokat lehet elkészíteni. Nagyon hasznos pástétomok, húskészítmények elkészítéséhez. Jellemzően zöldségek, burgonya, illetve rizs elkészítésére alkalmazzák. A tapasztalataim szerint valamivel erőteljesebben kell fűszerezni a párolóban az ételeket, főleg, ha a párát ízesítjük! A rizst mindenképpen sózzuk meg, ne bízzunk abban, hogy a párolással majd belemegy valahogy.
A nedves dunszttal készíthető befőttek, savanyúságok, szörpök, ivólevek készítése pofonegyszerűvé válik a pároló alkalmazásával!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése