A kivitelezés megtervezése

 Azt hiszem, a saját konyha létrehozásának ez a legnehezebb része.

Nagyon sok előkészület tartozik hozzá. Ha bontani kell, akkor statikust kell hívni. Akkor sem árt, ha nem főtartóelemet bontunk!

Ha a bontás rendben van, akkor a gépészet következik: áram, víz, gáz. A szolgáltatók némileg hatóságok is, nem lehet bármit kialakítani és a gáz esetében a változtatásokhoz gázterv is kell, ezt engedélyeztetni is kell és a végén ellenőrzik is, ha nem megfelelő (például a szegelszívó, szellőzés kialakítása!), akkor azt nem engedik üzembe helyezni! Áram esetében nagyon fontos az, hogy a konyhai berendezések nagyfogyasztók, nem mindenhol alakítható ki elektromos tűzhely, sütő, és társasházak esetében az egész ház rendszerének meg kell felelnie a feltételeknek. Régebbi építésű (vagyis nem 4-5 éven belüli!) lakásoknál ez komoly korlát! A víz- és csatornahálózat valamivel könnyebb eset, de egy-egy extrémebb ötlet a költségek megugrását okozhatja!

A bontás-újjáépítésnek sokszor jóval magasabb a költsége, mint egy csili-vili konyhabútornak! Mennek a százezrek, a milliók és "csak" a padló lesz egy magasságban a többivel, a falat sikerült bevakolni. 

Ezek után jönnek a mesteremberek. Csúszással biztosan kell majd számolni. Jó esetben 1-2 hetet, rosszban hónapokat. Sajátosan áraznak. Igen gyakran a beépített anyagok árát veszik alapul, nem az általuk elvégzett munkát. Érdemes több szakembertől árajánlatot kérni. Ha sikerül.

Javasolt egy műszaki ellenőr alkalmazása. Ő az, aki ért a munkafolyamatokhoz, a mi emberünk és meg tudja mondani, hogy lesz jó és leszedeti, újra megcsináltatja az elrontott részleteket. 

Az ütemezés is fontos. Ha rossz, akkor nem csak a pénzünk áll egy túl hamar beszerzett tárgyban, de kerülgethetjük a beszerelésig és akár meg is rongálódhat a tárolás közben! Mérlegelnünk kell, mi az előnyösebb, ha 10%-ért a gyártó tárolja, vagy majd mi. Ha hitel is szükséges az új konyha elkészüléséhez, ez különösen kardinális kérdéssé válhat! Simán jelentheti azt, hogy baráti kölcsönökre fogunk szorulni, hogy a hitelfolyósítás és a költségek kifizetése közti időszakot áthidaljuk!

Ha valaki saját kezűleg vág bele, az ütemezés amiatt is fontossá válik, hogy ne legyen örökös kudarc-élménye az embernek. Mindig elkészülhessen valami, ami örömmel tölti el az embert! Ezt akkor is érdemes így tervezni, ha netán egy picit meghosszabbodik az építés. Egész más jókedvűen, minden nap befejezve valamit haladni, mint mindennel egy picit haladva, ezeket a részörömöket kihagyva, 2-3 nappal hamarabb befejezni az egészet! 

Amit még javaslok: egy projektmenedzselő applikációt érdemes használni. Ha mást nem, excell-táblázattal követni a terv megvalósulását az előkészítéstől, a szakemberek beszervezésén keresztül, a költségvetés ellenőrzésével a befejezésig.

Forrás

Mindenkinek jó tervezgetést, munkát és sok szép kellemes percet a kényelmes, könnyen használható konyhájában!

Ezzel az utolsó bejegyzésem is elkészült a konytervezéssel kapcsolatosan, a sorozat lezárult. 

A blogon innentől újdonságokat fogok megmutatni, illetve a változásokat fogom követni - vannak és biztos vagyok abban, hogy lesz is a tervezésben változás, hiába marad az alap ugyanaz, más lesz divatos, mást akarunk a konyhával kifejezni. Évente át szeretném tekinteni a tervező címke alá tartozó bejegyzéseimet és az aktualitásokat megmutatom.

További jó olvasgatást és remélem segíthettem!

Megjegyzések