Helytakarékos ötletek

 Hozzászokhattunk már a hatalmas konyhák csodálatos képeihez.

Forrás

Hát ebben biztos nincsenek tárolási problémák és egy hadseregnek való ételt is el lehet készíteni. A konyhasziget nagyobb, mint egy franciaágy, ha a közepéről akarsz valamit, fel kell rá mászni.

És vannak sokkal, de sokkal kisebbek is!

Forrás

Hát, ebben nem is főznek! - mondhatná az ember.

Viszont lehetséges. Igaz hadseregnek nem valószínű, de annyi embernek, ahányan beférnek egy 18 négyzetméteres apartmanba, minden bizonnyal. Hogy hogyan? Erről akarok most írni.

A titok nyitja az, hogy 

  1. Csak annyi tányér, pohár, evőeszköz, tál és tálca van, ahány főt el tudnak látni. Ez kislakásokban 4-6 ember. 
  2. Ezek kompaktak egymásba tehetőek és sokszor több funkciósak: egy pohár lehet boros és vizes, ha öblös és nincs talpa. A hagyományos kávéspohár kisebb, nagyobb változata alkalmas ristrettótól a kapuccsínóig és akár teázáshoz is.
  3. Ugyanez igaz a főzőedényekre: egymásba illeszthetőek. Ebben sokszor akadály a fogó, ezeknél viszont eltávolítható. A fedő tálcaszerűen tárolható, nincs nagy fogó a tetejükön.
  4. Hasonló elven működnek az előkészítés és tálalás edényei. Egyrészt alkalmasak mindkettőre: strapabíróak és szépek. Másrészt egymásba pontosan beilleszthetőek, a legnagyobb mérete határozza meg az összes többi méretét.
  5. Nincs semmiből dupla, nincs választási lehetőség, de mindenből van annyi, ami elég a főzéshez. Klasszikus kérdés: "hány késre van szükség egy konyhában?", és a válasz: "Egyre." (Ami persze nem igaz, egy szakács, egy kiskés mindenképpen kell, és sokak szeretnek hámozóval dolgozni, valamint az evőeszközök is szükségesek, nem eszünk szakácskéssel.) 
  6. Nincs fölösleges konyhagép. A meglévők kompaktak és kis helyen tárolhatóak. Ez olykor a kényelem rovására megy, viszont egy egyszerű kezes robotgép elfér a konyhafiókban tartozékokkal együtt, míg a tálas verzióknál a helyigény többszörösére nő! 
A legfontosabb titok az átgondoltság. Ha kicsi a konyhád, fejben minden konyhai műveletet át kell futtatnod, elemezned, hogyan dolgozol a konyhában és ehhez kell beszerezni a felszerelést a fenti hat szempont figyelemben tartásával.

És akkor most lássuk a medvét, hogy is néz ki ez a gyakorlatban!

Ez a szett 30 darabos, három formát tartalmaz, a mélytányérok magasak.
(Forrás.)

18 darabos szett, egyetlen kerek forma, a mélytányérok laposak.
(Forrás.)

Vizes? Boros? Mindkettő!
(Forrás.)


A klasszikus forma, mely lehet 9-25 ml is.
(Forrás.)
A Tefal kompakt edénysorozata. 
(Forrás.)
A Joseph Joseph egymásba rakható tál-szűrő-mérce sorozata.
(Forrás.)

Evőeszközök és más konyhai felszerelések. 
Ehhez vegyünk két kést és egy élezőt.
(Forrás.)
Ez is befér az evőeszközös fiókba!
(Forrás.)

A fenti készlet: a 18 darabos edénykészlet, 6-6 vizes-boros, kicsi kávés, óriás kávés pohár, az edények és tálak, valamint egy evőeszközös fiók kényelmesen elfér egy 80 centi széles alsószekrényben, 2 mélyebb, és egy nem mély fiókban. Ügyes pakolással fele ekkorában is. Már csak az élelmiszertárolást kell megoldani!

Megjegyzések