Kültéri konyha

Márciusban részt vettem egy terasztervezési pályázaton.

Természetesen alkalmasnak kellett lennie a tervnek kerti sütögetésre és étkezésre is. 

Két tervet vártak. Két stílus közül lehetett választani: klasszikus és modern (ami ugye a kortárs...), illetve egy 100-200 nm-es és egy 20-50 nm-es nagyságú teret kellett berendezni. Adott termékválasztékból.

A nagyobbik teraszom:

Pizzakemence, tűztér kéménnyel, amibe bográcsot is lehet lógatni és egy grill.
A háttérben bár.

Tálalni a beszélgető teraszon is lehet!

Jéggel feltölthető bárasztal és a konyha ablak előtti átadópult. 
Szerintem ez a kényelmes megoldás: nem kell körbe rohangálni, 
és csak az asztalt kell letörölgetni napi szinten. Az is éppen elég!

Minden kész a sörözéshez!

A kisebbik terasz:

Mini soft-medencével.
Ide sem terveztem mosogatót...
És hűtőt sem...

Májusi borozgatós esték...

Mielőtt kérdeznétek, sajnos nem nyertem. 

Rögtön világos volt számomra, mikor elkezdték az eredményhirdetést, hogy az én terveimet a futottak még dobozba rakták: a konyhai hűtő és mosogató a bírálóbizottság szerint kötelező. Én viszont utálom, mert ha a szabadban vannak, minden egyes kinti sütögetés azzal kezdődik, hogy az ember hűtőt pucol és mosogatót súrol: mindig dzsuvás. A grillezős dolgokat is ab ovo meg kell pucolni közvetlenül a használat előtt, és együtt már nem két perc a dolog. Szóval én annak a pártján állok, hogy a konyha és a háztartási helyiség (angolul ez a fajtája a mudroom) legyen közel a teraszhoz és ezt a dolgot megússzuk.

Másrészt nem sikerült a program alprogramját elindítanom, így a renderelt képeim elkészítése órákig tartott és a kiegészítőkkel is órákig bajlódtam (a szép növények sok erőforrást igényelnek a gépemtől, ami erős, de nem eléggé. Kezdőként sajnos nem futja kétmilliós gépekre...) Labdába sem rúghattam a nagyteljesítményű gépekkel készített csodálatos tervek mellett. 

Harmadszor pedig szembesültem azzal, hogy a többiek nagyvonalúbban kezelték a négyzetméter dolgot: a medencét például nem számolták bele a terasz közepén... Kicsit bosszús voltam, mert 10-10 négyzetmétert kellett a terveken módosítanom (ezek a programból letöltött kész házak, egyébként) és lazán eltekinthettem volna ettől.

Nos, majd legközelebb. A renderek képszerkesztése a következő tanulnivalóm. Most csodálatos bútorokkal gyarapodott a programban a készletem és ez volt az első lakberendezési versenytapasztalatom is.

Mint látszik a teraszok tervezésekor több szempontot kell érvényesíteni: a házhoz hogyan kapcsolódjon, attól mennyire legyen távol, és természetesen a kert adottságait is figyelembe kell venni! Ettől is függ az, hogy tegyünk-e hűtőt, mosogatót, zuhanyt és öltözőt a teraszunkra: mikor két lépésre vagyunk a házban levő zuhanyzótól, akkor nem feltétlenül szükséges. 

A feladat tehát ugyanaz, mint egy ház tervezésekor: 

  • Gondoljátok át az igényeidet! 
    • Milyen álmaitok vannak: szauna, pezsgőfürdő, masszázsmedence, úszómedence, strandmedence, sodrómedence, szökőkutasmedence, napozóterasz, árnyékos pihenőterasz, nyugágyak, fotelek, rekamiék, karosszékek, asztalok, lámpák, pizzakemence, a nagyi sparheltje, arab főzőlapos tűzhely, kenyérsütőkemence, bográcsozóhely, lábmelegítő, téli-nyári kint tartózkodás, emberek, buli, nyugalom, foci meccs, sörözés, borozás, disznóvágás, házi koncert - kifogytam. Van még?
    • Ezeket hogyan használnátok? Nektek is vannak fenntartásaitok egyes kertbe kihelyezett dolgokkal kapcsolatban, mint nekem a hűtővel és a mosogatóval? Hol tárolnátok a kerti holmit? Nem tárolnátok, és időjárás álló megoldásokat szeretnétek? 
  • Majd mérjétek fel a lehetőségeiteket!
    • Mekkora a pénzkeret? Egy kertben vannak alapanyagok, melyekből berendezés is készíthető. Egy farönk, egy régi deszka megtalálhatja magát szék, pad, asztal, tárolóbútor képében, főleg ha van hozzá tégla, kő is. Nálunk például tetemes mennyiségű agyag került ki a földből és félretettük kemenceépítéshez. Egész kevés ráfordítással, a megunt dolgok, a kerti alapanyagok, és a hulladékok új kerti berendezési tárgyakká válhatnak.
    • Mekkora a hely? A kertet pont ugyanúgy fel kell mérni, mint a házat. Mérjétek le* a kert 4 sarkát, plusz a két átlóját. (Pl. fogtok egy egy-két méteres bambuszpálcát és szépen összeszámoljátok hányszor fér el, a végén pedig már akár vonalzóval is a maradékot!)  Fogjatok egy csomagolópapírt és méretarányosan rajzoljátok rá a mezsgyét! (1:100-nál 1 cm = 1 méter a valóságban, 1:50-nél 2 cm = 1 méter a valóságban, 1:20-nál 5 cm = 1 méter a valóságban, 1:25-nél 4 cm = 1 méter a valóságban.) Az egyik átló mentén szerkesszétek fel a kert határait, ha jól csináltátok, akkor a másik átló a megmért másik átlóval egyezni fog! Itt megbonyolítja a helyzetet az, hogy növényeket is szeretnénk, erdős-bokros részeket, virágokat, füves részt kerti játékokhoz, fűszerkertet, konyhakertet, zöldséget, gyümölcsöt és akár haszonállatokat. A kert terveket is rajzoljátok rá az alaprajzra. A meglévő fákat, bokrokat, területeket is rajzoljátok fel. Ezekkel, valamint a ház stílusával is harmonizálnia kell a kerti "szobáknak", kertrészeknek. Szuper dolog, ha kertészkedés után leülhetsz egy kicsit gyönyörködni a veteményben, hallgatni a madarakat. Viszont nem mindegy, hogy egy szökőkutas, sétányos, sövényes, lugasos részt is el tudsz különíteni, vagy csak egy rövid padot lehet elhelyezni itt.
  • Ezután jöhet a stílus! Milyen a kert és milyen a ház? Egy villanegyedbeli házban nem biztos, hogy olyan jól mutatnak a vidékies, erdélyi, felvidéki lócák a kapu előtt, mint egy falusi háznál és persze a cirádás barokk kovácsoltvas rózsalugasok túlzóak tűnnek ugyanitt, de jól illeszkednek a cirádás barokk városi házakhoz. Vagy éppen a kontrasztjuk lenne érdekes nektek?
  • Minden kész tehát ahhoz, hogy elkezdj tervezni:
    • Elő a lementett insta képekkel, pinterest albumokkal és youtube videókkal!
    • Ezekből melyik jöhet szóba a fenti három pont tükrében?
    • Gyűjtsétek ki és gondolkozzatok el a színeken. A kertben élő növények közül tűnjenek ki? Forrjanak össze velük?
    • Most már ki lehet jelölni a bútorokat, berendezéseket a kert alaprajzán. A megfelelő méretűeket, árúakat válasszátok ki és ceruzával rajzoljátok rá a csomagolópapírra. Méretarányosan és kihúzva! (1:100-nál 1 cm = 1 méter a valóságban, 1:50-nél 2 cm = 1 méter a valóságban, 1:20-nál 5 cm = 1 méter a valóságban, 1:25-nél 4 cm = 1 méter a valóságban.) Ha két bútor között el kell menni, akkor legalább 50 centi legyen közöttük, még jobb, ha 75 vagy 90 van. (De két szemközti fotel ne legyen egymástól 5 méterre.) Sokszor ilyenkor derül ki, hogy az elképzelésünk mégsem jó, ilyenkor radírozhatunk - vagy eleve papírból kivágjuk a bútort (nem kell pontosnak lennie, elég ha téglalapot, kört rajzolunk és ráírjuk, hogy az a sparhelt, a sámli, és a tűztér) és addig sakkozunk a papíron, míg minden megtalálja a helyét. Ilyenkor nézzük át újra az igényeinket. Ha jó, akkor rajzoljuk körbe a papírsablonjainkat.
    • És akkor jöhetnek az utak és placcok. Ez nagyon-nagyon lényeges kérdés, mert nem csupán szépnek kell lennie, de biztonságosnak is. Hol fogjuk megközelíteni a bútorcsoportokat? Itt a nyerő számok a 60-90-120-150 cm (150, ha kerekesszékkel is szeretnénk megközelíteni és meg kell fordulni vele.) (Talicskával, kerti kiskocsival, zsúrkocsival is el kell férnünk!) 
    • Majd a víz. Hol legyen vízvételi pont, hol legyen automata öntöző (bár ez kertészeti téma),stb. Hideg-meleg-csatorna-vízgyűjtés. A vízgyűjtők között vannak csodálatos amfóra alakú, díszdarabok is, kerti dekorációnak sem utolsók, de egy kutat is kiemelhetünk. Érdemes nem lebetonozott útszakaszok alá tervezni, illetve ha van átmenő ág, érdemes csőbe rejteni: ha netán meghibásodna, könnyű legyen a javítása. 
    • Majd az áram. A kertben is fontos a világítás. Kijelöljük az utakat, bevilágítjuk a helyiségeket, szükség lehet irányfényekre (pl. a tűzhelynél, lássuk, amit főzünk), és persze a hangulatfények! Milyen lámpák lesznek? És ugyanilyen lényegesek a dugaljak is, a sárga vezetékek nem olyan nagyszerűek. Az áramnál szóba jön az okosautó töltése: a kocsibeállóhoz telepítsünk annyi gyorstöltőt, ahány autó oda beállhat! A biciklitárolóhoz is tegyünk. Esetleg egy olyan fal sem árt, ahová a napelem akkumulátora majd egyszer rögzíthető lesz (vagy ki tudja, milyen technológia jöhet.) A vezetékeket be kell ásni a földbe, ezért érdemes a növénytelepítés előtt kialakítani a rendszert. Akkor is, ha maga a kert belakása, kialakulása még évekig fog tartani.
    • Gondoljatok a kisegítő elemekre: kerti tárolás, ruhaszárítás, autó- és bicikli mosás, a kerti sáros csizma tárolása, pucolása, stb - az összeírt igényeitek segítenek majd! 
    • Rajzoljatok mindent bele a tervrajzba. Érdemes színesceruzákat használni a különböző témákhoz. Hideg víz kék, a meleg piros, az áram lehet barna/zöld/lila (sima, gyengeáram és kábel az okosautóhoz.) Találjatok ki jelöléseket: vízvétel iváshoz, vízvétel locsoláshoz, lámpa felülről, oldalról, alulról, ledek, napelemesek, stb, stb.
    • Vegyétek elő az igényfelmérést, minden kész?
    • A hely a terv miatt elegendő lesz, hiszen kisakkoztátok, hogy minden elférjen.
    • Úgyhogy most már csak számolni kell. A kapott összeg belefér? Nem fér bele? Ha túlköltekeztetek, akkor most még lehet javítani az egyenlegen! Kicserélni az elemeket olcsóbbra, vagy elengedni egyes igényeket. Ha alacsonyan húztátok meg a keretet, akkor meg is lehet emelni látván a valódi árukat.
  • És most jöhet az első kapavágás  a projekt tervezés. Szakemberek, határidők. Mire jön egy-egy csapat, addigra be kell szerezni a szükséges anyagokat. A szakboltokban, tüzépeken tájékozódjatok a szállítási határidőkről és érdemes a többi kertépítő tapasztalatait megtudni (amire kitűnő terep a facebook!) Ezeket vezessétek fel egy idővonalra (csomagolópapír, a munkák ütemezése szerint kezdjétek bejelölni az egyenesen, mi hova esik.) Így pontosan tudni fogjátok, hogy mi miután következik, mikor kell szólni a mestereknek és pontosan melyik nap kell megrendelni hozzá az árut.
  • És most jöhet az a bizonyos kapavágás!
Sok sikert és jó kertépítést kívánok mindenkinek!

Hogy adjak inspirációt, megmutatom a Visegrádi palota kertjét. A királyi kertek egyik funkciója az volt, hogy mintát adjon a a kertépítőknek. Méreteinél fogva nem utánozható az egész, de részleteiben igen. Nagyon sok látogatható teljesen díjmentesen, mindig érdemes fényképezőt vinni és gyűjteni az inspirációt! 

A tervrajz

A belső kert kútja - pont nincs a terven

Ismét egy kút.

A fa, ami leárnyékolja a kút környékét:
a szomjazó ne szenvedjen feleslegesen!
Ez a rész már fent van a terven is: a jobb felső sarokban látható.

Espalier művelésű bokrok, fák
Így lejt a terep

Fűszerkert és szőlőlugas

Alulról a fűszerkert

Díszkút

Alagúttá formált szőlőlugas
A másik irányban pedig ez tárul az ember szeme elé

Kerti kút a gyümölcsösben

Gyümölcsös

Ti hova tennétek a kerti sütögetés helyét a palotakertben?

* Na jó! Lehet lustizni a Google Maps-szel is. A méretarány rajta van.

Megjegyzések