A konyha felmérése

Ehhez a művelethez szükséged lesz 
  • kockás papírra, 
  • mérőszalagra (colostokra, ha van digitális mérőeszközre, esetleg vonalzóra.)
  • ceruzára és radírra
  • körző
  • esetleg szögmérő
Ne felejtsd el megszámozni a lapokat, falakat, ahogy haladsz a mérésekkel!
  1.  Végy egy pár kockás papírt és rajzold rájuk nagyjából az alaprajzot és az összes falat, kb jó arányokkal.
  2. Keress egy mérőszalagot!
  3. Az ajtó melletti falnál kezdjük, balra. Hány centi van az ajtófélfától? (A fa nem kell bele, az már az ajtó.)
  4. A kapott számot írd rá a papírodra! és jelöld egy áthúzással a fal vonalán. 
  5. Most mérd le a falvastagságot. 
  6. Félfától félfáig az ajtót.
  7. Az ajtótól jobbra levő falat, a sarokig.
  8. Ha van ablak, akkor mérd le az ablak távolságát az ajtótól, a szélességét és a távolságát a saroktól és ezt is jelöld be a lapodon. Ha a falvastagsága itt eltér, akkor ezt is írd be, próbáld lemérni, honnantól.
  9. A jobbra levő falnál ismételd meg a 3-8 pontot.
  10. Ismételd meg a 9. pontot annyiszor, ahány fal van még a szobában. A falkiugrások számítanak!
  11. Most nézzük a kiállásokat: mindennek mérjük le a távolságát a fal sarkaitól. Kiállás minden, ami kilóg a falból és nem szekrény. Pl. a konnektor, a kapcsoló, kilógó vezeték, a víz kivezető csövei (kb középen kell mérni és mindkettőt!), a csatorna (ennek is a közepe számít, de az átmérőt is írd fel!), a gázcső (hol érkezik be a szobába és hol van rákötve a flexibilis cső, itt is a cső közepe a fontos, valamint milyen messze van a faltól. A távolságnál írd fel, mit mértél: a közepét, vagy a legközelebbi pontot!), a fűtéscsövek hol jönnek be és hol van rácsatlakoztatva a radiátor, milyen messze vannak a faltól (lásd a gázcsőnél), valamint a radiátor(ok) szélessége, hossza és a faltól való távolsága. a falkiugrásokat már lemérted, mikor saroktól-sarokig mérted a falakat!
Megkaptad az alaprajzot.

Most mérjük meg a falakon levő dolgokat.
  1. Kezd az ajtókkal. Milyen magasak? (Érdemes mindkét végükön megmérni)
  2. Ablakok: milyen messze vannak a padlótól? Milyen magasak? (Érdemes mindkét végükön megmérni)
  3. Hol mennek a vezetékek? Ezeket az alaprajzra már berajzoltad, most csak a falon levő rajzolatot kell megmérni és lerajzolni. Jó, ha van szögmérő - elvileg derékszögűek, de nem biztosan. A fal sarokpontjaitól is mérheted, mert így egy körzővel pontosan be lehet mérni mindent. Jelöld a gömbölyítéseket, ha ügyes vagy, le is mérheted (a gömbölyű és az egyenes rész találkozási pontjainak a távolságát.) 
  4. Minden egyes kiállásnak pontosan be kell rajzolni a helyét. A közepét és a széleket is érdemes megmérni - bár a villanyszerelőnek, a tervrajzoknak csak a közepe kell majd - viszont, ha lesz dugalj-, kapcsoló csere, tudni fogod ezek méretét! Találj ki a különféle fajtáknak különféle jelöléseket: X, +, színes pöttyök, bármi. A jelöléseid jelmagyarázatát is írd fel. (De, elfelejted! Mert nem annyira fontos! Ha nem, veregesd meg a vállad: szuper a memóriád!)
Készen vannak a falnézetek.

Most mérd meg a lámpa, lámpák helyét és egy másik színnel rajzold be - ezt is írd be a jelmagyarázatba! (Főleg a mennyezeti a fontos. Elvileg a fali lámpák kiállásait már megmérted.)

Egy újabb színnel bejelölheted a jelenlegi bútorokat is. Nem kell tűpontosan, csak nagyjából. 

És kész!

Megjegyzések