Költségvetés készítése

 Egy konyha építése/felújítása számos összetevőből áll. 

A felújítással kezdem:

  1. tervezés
  2. bontás
    1. csak a bútor
    2. bútor és burkolat
    3. bútor, burkolat, gépészet (vízvezeték áthelyezése, gázvezeték áthelyezése, villanyvezeték áthelyezése)
    4. bútor, burkolat, gépészet, szerkezet (fal)
  3. építés
    1. csak a bútor
    2. bútor és burkolat
    3. bútor, burkolat, gépészet 
    4. bútor, burkolat, gépészet, szerkezet 
Építkezés esetében az 1. és a 2.4 eset lehetséges, bontani nem kell.

A költségvetés tervezésekor, akárcsak minden más büdzsé esetében, három oszlopot készítünk:

terv-tény-eltérés

minden fázishoz. Az építkezés fázisait a munkafolyamatok alapján határozzuk meg.

Hogyan követik egymást a fázisok?

terv - (bontás) - kőműves - gépészet (gáz, víz, villany, fűtés) szerelő - burkoló - festő - asztalos (korpuszok) - burkoló (a felső és alsó szekrény közötti faszakasz) - villanyszerelő - gépészet üzembe helyezése - az szekrény befejezése - festő (ha a szekrény festett)

Minden fázist bontsunk meg anyagköltségekre és munkadíjra. Ha műszaki ellenőrt, tervezői művezetést is igényeltünk, arra is nyissunk külön sorokat. A költségvetésen kívül a táblázatunkat vezethetjük projekt-tervezőként is, ilyenkor a határidőket, sarok-időpontokat (mikor kell megrendelni az egyes anyagokat, szolgáltatásokat, egyeztetni a különféle szakemberekkel) is nyilván tudjuk tartani.

Ha a gépészetet át kell építeni, akkor a bontáshoz is szakember segítségére lehet szükség! Ilyenkor a bontás műveletét is szét kell bontani szakterületekre! 

Szerkezetek bontása esetén érdemes statikussal egyeztetni. Akkor is, ha nem tartófal az adott falszerkezet - ilyen esetekben is előfordul, hogy vékony válaszfalaknak is van tartó szerepe. Ennek eldöntése a szakember dolga. Inkább fizess pár tízezer forintot, minthogy a munkálatok közben derüljön ki, mit támasztott alá a jelentéktelennek tűnő falszakasz - sokkal jelentősebb kárt okozva!

A gépészet áthelyezése általában hatósági engedély köteles, amihez szakági tervező és minősített szakemberek közreműködése szükséges. Ráadásul az engedélyeztetési folyamat meghosszabbítja az építkezés, felújítás időtartamát.

Megjegyzések