Konyha a kertben
A kerti konyhák a legszerteágazóbb tűzhelyeket alkalmazzák szerte a világon a nagyon egyszerű ideiglenes tűzhelyektől a ház méretű komplexumokig.
Alapvetően három módszert alkalmaznak:
- a nyílt lángot vagy parazsat,
- a vaslapon vagy rácson keresztüli sütést, főzést
- a füstölést
Ahány hely, annyi szokás, a különféle földrészeken számos módszert alkalmaz az emberiség a szabadban való főzésre.
Nálunk a legismertebb a bográcsozás és a szalonnasütés, de nyílt tűzön akármit lehet sütni. Tűzrakóhelyet egészen egyszerű készíteni és megfelelő kiegészítőkkel nagyon hangulatos sarkot alakíthatunk ki.
Forrás |
Egy ilyen egyszerű, kőből, téglából megépített tűztér is alkalmas nagyon komoly főzésekhez is.
Forrás |
És csinálhatunk különleges mutatványokat is.
Forrás |
Számos eszköz áll a rendelkezésünkre: nyársak és felakasztható edények, a mi hagyományos bográcsaink is, de mások is. Nagyon komoly tartószerkezetekkel.
Forrás |
Forrás |
Ha megfelelően alakítjuk ki a tűzrakónkat, grillezésre is alkalmas lesz.
Forrás |
Nem csak kerek tűzhelyünk lehet, a minimalista kertekhez jobban illik egy négyszögletes.
Forrás |
Nem kötelező épített tűztereket választani.
Forrás |
Kicsit kibővítve, új tüzelési technikát alkalmazva egy komoly főző-sütő állomást létrehozhatunk a kertben.
A fát egészben toljuk be a hosszú nyíláson Forrás |
És építhetünk hozzá egy előkészítő helyet, polcokkal, fatárolóval.
Forrás |
A nyílt tűz használata helyett grillezhetünk.
Forrás |
Használhatunk kamadót, kerámia grillt.
Ez egy beépíthető. Van asztali változata is. Forrás |
Vagy használhatunk sparheltet.
Forrás |
És természetesen használhatunk kemencét is.
A kemencéknek két alaptípusa van: a pizza kemence és a hagyományos kemence. A pizzakemence gyorsan felfűthető, könnyen kihűlő típus: arra való, hogy a pizzát könnyen, gyorsan megsüssük benne. Ezzel szemben a hagyományos kemencét felfűtjük, majd a tüzet félretolva sütjük meg az ételeket. Ez a típus órákig, napokig képes megtartani a hőt. Ezt is lehet pizzasütésre használni, és egyébként bármilyen ételt meg lehet benne sütni a kenyértől az egész sertésig - már amennyiben be tudjuk rakni. Az ajtó nagyságára és a tűztér nagyságára érdemes odafigyelni, mert ettől függ, tudjuk-e majd használni, vagy sem.
Pizza kemence Forrás |
A hagyományos kemence. Forrás |
És füstölhetünk is.
Barbeque Forrás |
És mindezeket kombinálhatjuk!
Ilyenkor előnyös, hogy a füstelvezetést egy-két kéménnyel meg lehet oldani.
Forrás |
Forrás |
Forrás |
Forrás |
Lentebb a saját tervek.
1. variáció: Még nincs kész a koncepció, a jelenlegi igényeink alapján lehet, hogy ilyen lesz. De még szeretnénk egy sparheltet is, ami keresi a helyét. Ilyenkor azt csinálom, hogy elkezdjük használni és megtalálja a helyét. Így lett helye a barbecue-nak, a két tűzhelynek, a hosszú pultnak, a vízvételi helynek és a kemencének (ami egyébként hagyományos lesz, nem grill, de egyelőre ez is megteszi. Szerintem túl sok a kő is, úgyhogy lehet teljesen más lesz végül.
Forrás |
Picit jobb lett, nem igaz? |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése