Konyha a kertben

 A kerti konyhák a legszerteágazóbb tűzhelyeket alkalmazzák szerte a világon a nagyon egyszerű ideiglenes tűzhelyektől a ház méretű komplexumokig. 

Alapvetően három módszert alkalmaznak: 

  1. a nyílt lángot vagy parazsat, 
  2. a vaslapon vagy rácson keresztüli sütést, főzést
  3. a füstölést
Ahány hely, annyi szokás, a különféle földrészeken számos módszert alkalmaz az emberiség a szabadban való főzésre.

Nálunk a legismertebb a bográcsozás és a szalonnasütés, de nyílt tűzön akármit lehet sütni. Tűzrakóhelyet egészen egyszerű készíteni és megfelelő kiegészítőkkel nagyon hangulatos sarkot alakíthatunk ki.

Forrás

Egy ilyen egyszerű, kőből, téglából megépített tűztér is alkalmas nagyon komoly főzésekhez is.

Forrás

És csinálhatunk különleges mutatványokat is.

Forrás

Számos eszköz áll a rendelkezésünkre: nyársak és felakasztható edények, a mi hagyományos bográcsaink is, de mások is. Nagyon komoly tartószerkezetekkel.

Forrás

Forrás

Ha megfelelően alakítjuk ki a tűzrakónkat, grillezésre is alkalmas lesz.

Forrás

Nem csak kerek tűzhelyünk lehet, a minimalista kertekhez jobban illik egy négyszögletes. 

Forrás

Nem kötelező épített tűztereket választani.

Forrás

Kicsit kibővítve, új tüzelési technikát alkalmazva egy komoly főző-sütő állomást létrehozhatunk a kertben.

A fát egészben toljuk be a hosszú nyíláson
Forrás

És építhetünk hozzá egy előkészítő helyet, polcokkal, fatárolóval.

Forrás

A nyílt tűz használata helyett grillezhetünk.

Forrás

Használhatunk kamadót, kerámia grillt.

Ez egy beépíthető. Van asztali változata is.
Forrás

Vagy használhatunk sparheltet.

Forrás

És természetesen használhatunk kemencét is.
A kemencéknek két alaptípusa van: a pizza kemence és a hagyományos kemence. A pizzakemence gyorsan felfűthető, könnyen kihűlő típus: arra való, hogy a pizzát könnyen, gyorsan megsüssük benne. Ezzel szemben a hagyományos kemencét felfűtjük, majd a tüzet félretolva sütjük meg az ételeket. Ez a típus órákig, napokig képes megtartani a hőt. Ezt is lehet pizzasütésre használni, és egyébként bármilyen ételt meg lehet benne sütni a kenyértől az egész sertésig - már amennyiben be tudjuk rakni. Az ajtó nagyságára és a tűztér nagyságára érdemes odafigyelni, mert ettől függ, tudjuk-e majd használni, vagy sem.


Pizza kemence
Forrás

A hagyományos kemence.
Forrás

És füstölhetünk is.

Barbeque
Forrás

És mindezeket kombinálhatjuk!
Ilyenkor előnyös, hogy a füstelvezetést egy-két kéménnyel meg lehet oldani.

Forrás

Forrás

Forrás

Forrás

Lentebb a saját tervek. 

1. variáció: Még nincs kész a koncepció, a jelenlegi igényeink alapján lehet, hogy ilyen lesz. De még szeretnénk egy sparheltet is, ami keresi a helyét. Ilyenkor azt csinálom, hogy elkezdjük használni és megtalálja a helyét. Így lett helye a barbecue-nak, a két tűzhelynek, a hosszú pultnak, a vízvételi helynek és a kemencének (ami egyébként hagyományos lesz, nem grill, de egyelőre ez is megteszi. Szerintem túl sok a kő is, úgyhogy lehet teljesen más lesz végül. 


2. variáció:

Valami ilyen:

Forrás

Picit jobb lett, nem igaz?

Megjegyzések