Újdonságok a konyhában II.
A szerdai bejelentések után a hagyományos módszerekről fogok írni, ezek is újdonságok manapság. Közös ismérvük, hogy nem kell áram hozzá, és gáz sem.
Mit kezdjünk a hűtővel, fagyasztóval?
Hűtés helyett más tartósítási eljárásokat alkalmazhatunk:
- szárítás
- füstölés
- cukorral tartósítás
- sóval tartósítás
- ecetsavval tartósítás
- zsiradékkal tartósítás
- alkoholos
- vegyszeres (nátrium benzoát)
- fermentálás
Nagyon fontos, hogy tiszta körülményeket teremtsünk: az edények, eszközök kifőzésével, kézmosással, a tartósítandó élelem megtisztításával, az ép és érett darabok felhasználásával. Érdemes próbát csinálni, csak akkor belefogni nagyobb mennyiségekkel dolgozni, ha a kapott minőség elfogadható és el is fogy!
Én például lecsót szoktam eltenni, abban a formában, amiben megesszük: egészen apróra darálva, és használom alapként is: pörköltbe, levesbe, szúgókhoz, mártásként. Spárgát, amit fél centis darabokra felvágok. Salátának szoktam elkészíteni, nagyon-nagyon szeretem. Kukoricát csövestől - ebbe mindenképpen na-benzoát kell, és hatalmas, 4,5 literes befőttesüvegek. Szörpöt, most bodza és akácvirággal tartok itthon, nagyon gyakran használom szirupként is, például tiramisuba, poharas, könnyű édességekhez. Lekvárt is főzök: sárgabarack, áfonya, málna és szeder a kedvencek. Nálunk ezeken túl a barackbefőtt, a csemege uborka, a savanyított káposzta és az ananászbefőtt kedvelt. Kirándulásokkor zsiradékban eltett májat, kolbászt és sült húst viszek, nagy siker mindig a konfitált csirkemáj. Pár éve folytattam egy kísérletet: tudok-e úgy háztartást vezetni, hogy csak egy pult alá beférő hűtőm van. Sikerült!
Majd egyszer szeretnék egy kuktás befőzőedényt venni, mert ezzel a húsételeket, leveseket, ízesítetlen zöldségeket is el lehet tartósítószer nélkül rakni. Az elektromos változatok sajnos nem tudnak 120-130 fokot előállítani.
Itt meg angolul a USDA befőzési útmutatója, receptekkel és eljárásokkal.
Mit tegyünk a robotgép helyett?
Váltsunk át kézieszközökre. Habhoz habverő, keveréshez is habverő dukál, dagasszunk kézzel, az aprító helyett mi is tudunk vágni, a passzírozáshoz örlők és mozsarak szükségesek (és nem lesz "olyan"), a daráláshoz van kézi daráló. Sokkal, de sokkal tovább tart majd minden, nem fogunk lefogyni sem, mert kell az az erő, ami a nagy testekben megvan...
Mosogatógép?
A mosogatáshoz 1-2 mosogatómedencényi nagyságú négyszögletes tálat érdemes beszerezni. Az elsőben meleg, mosogatószeres vízzel mosogatunk, a másodikban hideg vízzel öblítünk, végül a harmadikban hideg vízzel ismét öblítünk. Nem mindegy a mosogatás menete sem: először a poharakat, majd az evőeszközöket, utánuk a tányérokat, tálalóedényeket, végül a nem zsírostól a legzsírosabbig a főzőedényeket mosogatjuk.
Mikró
Mivel nincs hűtőhasználat, ezért mikróra sem lesz szükség. Csak annyit főzz, amennyi egyszerre elfogy. Érdemes salátákat készíteni, az ételcsoportokból 1-1 ajánlott adagnyi és kész is a sali.
Kávé
Kotyogó. Forró vizet kell beleönteni és finomabb lesz a gépinél. Persze strapásabb is.
Konyhai kiegészítő gépek
Pirítós steak-sütőben, víz forralás edényben, mixer mindenféle helyettesítőkkel, tekerős kéziszerszámokkal - és szűrővel. A lékészítőknek nincs valódi alternatívája: szét kell passzírozni és gézen átszűrni a gyümölcsöt, lédús zöldséget. Szárítógép helyett a nap és az idő javasolható. A csokiszökőkútnak, vattacukorkészítő gépnek nincs otthoni verziójú alternatívája. Helyettesíthető csokifondüvel, illetve cukorszálakkal.
Kihagytam valamit?
Pazarlóan élünk. Tény.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése