Balesetvédelem

 A konyhai balesetvédelemnek három fő pontja van, ezeket szeretném röviden bemutatni.

1. A hely

A balesetek elkerülésének egyik sarkalatos pontja az, hogy mindennek legyen helye és az feleljen meg a dolog használatának. Magyarul: nehéz tárgyakat ne tegyél a fejed felé és ha lehajolsz, csomagokkal közlekedsz, ne tudj leverni semmit.

Ezért kell betartani az ergonómiai szabályokat! Ezek abban segítenek, hogy a munka közben jó tudj mozogni. Ne erőltesd meg magad, takarékosan mozdulj!

2. Az anyagok

Megfelelő anyagokat használj! 

Elsősorban a padlón: a konyhában használj csúszásmentes padlót. R10-11 padlólapokat ajánlanak a konyhákba. Ha mezitláb közlekedsz, akkor legalább "A" jelű padlót válassz, az R10-11 cipővel csúszásmentes!

Nem csak a padló anyagát válaszd meg jól. Fontos, hogy a konyhapult hátlapja tűzálló legyen. A konyhaszekrények esetében a tűzhely felett mindenképpen tartsd be a védőtávolságot (a tűzhely szerelési útmutatójában találod.) 

Az áramszereléskor gondoskodjatoka személyvédelemről! Ezt egy különleges megszakító eszköz, a FI-relé biztosítani tudja. Drága, de megakadályozza az áramütéssel járó baleseteket!

A vízvezeték védelméről, könnyű elzárhatóságáról érdemes gondoskodni.

Gyakori a szőnyeghasználat. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a szőnyeget rögzítsd: ne tudjon csúszkálni, felgyűrődni és a konyhában tartózkodva ne tudj elesni benne! Ha meleg padlót szeretnél, a padlólapot hidegnek találod, válassz melegpadlót inkább: vízálló parkettát, vinylt.

3. Az eszközeid

Megfelelően kiválasztott, ép, karbantartott eszközöket használj! Sok konyhai baleset okozója egy egyszerű, életlen, konyhai kiskés. Amit lehet javíts, de a megrongálódott eszközöktől szabadulj meg! 

A csorba bögrének semmi keresnivalója nincs a konyhapolcon!

Balesetek még így is történnek, pár hete lángra kapott az olaj.
Szerencsére, csak takarítani kellett utána. 


Ha megakadtál a lakberendezéssel, tanácsra esetleg tervezőre van szükséged, kérhetsz tőlem segítséget! Lakberendezési tanácsadást, laberendezési tervezést attól függően mennyire akadtál meg.

Ne menj még! Ha szeretnél havi egyszer beleolvasni, milyen cikkek jelentek meg a blogon: iratkozz fel!

Megjegyzések