Kamra vagy kamraszekrény?

Gyakran felmerül közösségi oldalakon, mikor a konyhatervezés szóba kerül, hogy kamrát, vagy kamraszekrény tervezzünk. Én egyiket sem preferálom, bár a tervezőprogramom idei újdonságai közt a konyhához konyhai előkészítő kamra és kamra is tartozott, a dupla hűtő mellett!

Ha érdekel, itt tudod megnézni a videót.

És itt egy kép:

A konyha 3,6*3,6, a félreeső szakasz 2,71*3,6, összesen cca 6,47*3,6 a nettó területe.

Nyilvánvaló, hogy egy ekkora spájzra az emberek többségének nincs szüksége, gazdálkodók külön épületet; a nyári konyhát használják előkészítésre - de náluk már felmerül az igény a termény, termék tárolásra, - csak egy szűk rétegnek van valójában ekkora térre szüksége. 

Forrás

Én úgy gondolom, hogy családi házakba érdemes kamrát, előkészítő kamrával akár, tervezni. Míg lakásokban sokszor meg kell erőszakolni a teret hozzá, sokszor a fekvése is rendkívül előnytelen (tudnék mesélni a déli fekvésű spájzomról...) és tulajdonképpen egyáltalán nincs terményfeldolgozás és raktározás. 

Forrás

A kamrának kétségkívül az az előnye, hogy olcsón, nagy mennyiségű élelmiszer és ital tárolására alkalmas. Nagycsaládosok és kertészkedők biztosan nyernek vele, ha van kamrájuk. 

Forrás

A gazdálkodóknak én inkább egy pincét javaslok raktározásra, ebben sokkal jobb körülmények között lehet a terményeket raktározni. A termékraktározáshoz termékraktárt érdemes használni; különítsd el a saját használatú és az eladásra termelt élelmiszert.

Forrás

Lakásban és kisebb házakban szerintem nem érdemes spájzot építeni. A spájz nagy helyigényű: kell hely a belépéshez: úgy, hogy kényelmesen le lehessen hajolni, létrát használni, pakolni. Az ajtaja előtti részt mindig szabadon kell hagyni, ez is elvesz a térből. Itt érdemes egy jó, kihúzható, állítható polcos, dobozos, rekeszes kamraszekrény használni. Tároláshoz érdemes felfelé gondolkozni: a plafon alatt nagyon sok konyhai holmi tökéletesen, kényelmesen tárolható. A létra helyét ilyenkor be kell tervezni.

Forrás

A ma divatos párhuzamos konyhákba nagyon könnyen beilleszthetőek és kényelmesen használhatóak.

Forrás

Végül az ára. A mai négyzetméterárakkal érdemes végiggondolni azt, hogy megéri-e plusz 1,5-2-5-10 négyzetméterrel megnövelni a lakás alapterületét, vagy ennyit elvenni a térből. Ugyan vannak ennél drágább kamraszekrények, de általában töredékéből elkészíti az asztalos. 

A köztes megoldás
Forrás

Megjegyzések